Coopérative de solidarité Carbone
QuébecContact details
Québec Québec G1K
Description
Coop Carbone est une coopérative de solidarité qui vise à agir face à l’urgence climatique en appuyant, notamment, la mise en œuvre de projets collaboratifs de réduction de gaz à effet de serre (GES). Elle réunit des membres utilisateurs qui mettent en place des projets, des membres travailleurs engagés dans la réalisation de conseil d'expertise, ainsi que des membres de soutien, qui ont un intérêt économique, social ou culturel dans l’atteinte de l’objet de la coopérative et qui contribuent à solidifier son ancrage dans le milieu. Pour y arriver, Coop Carbone s’active dans quatre secteurs spécifiques et complémentaires : la gestion des GES (bilans carbone, décarbonation, etc.), la mobilité durable, l'efficacité énergétique et la production de gaz naturel renouvelable.
Territories served
Abitibi-Témiscamingue (Nord-du-Québec), Bas-Saint-Laurent, Capitale-Nationale, Centre-du-Québec, Chaudière-Appalaches, Côte-Nord, Estrie, Gaspésie, Îles-de-la-Madeleine, Laurentides, Mauricie, Montérégie, Montréal-Laval-Lanaudière, Outaouais, Saguenay-Lac St-JeanOffered services:
Technical: Related to agricultural practices (farming methods, water management, agroforestry, maple sugaring, buildings, and equipment),
Farm business management: Strategic planning,
Agri-Food management: Strategic planning, Strategic planning,
Agri-Environment: Monitoring and detailed, targeted assessment, Targeted assessment in Agri-Environment,
Vegetal production:
Other small fruits (sallow thorns, elderberries, haskaps...), Oat, Wheat, Highbush blueberries, Lowbush blueberries, Carrots and celery, Mushrooms, Crucifers, Gourd family, Field crops: vegetables, Greenhouse crops: vegetables, Ornamental crops, Ornamental crops: christmas trees, Ornamental crops: in field, Ornamental crops: in nursery, Ornamental crops: in greenhouse, Strawberries, Raspberries, Large-scale farming (cereals, corn, protein crops), Lettuce and chicory, Processing vegetables, Corn, Sweet corns, Onions and leeks, Barley, Small fruits, Forage and prairie plants, Pears, Apples, Potatoes, Non-timber forest products (NTFP), Plums, Rye, Potato family (tomatoes and eggplants), Soy, Orchards, VineyardsSpecialities:
Plant specialities: Organic agriculture, Urban agriculture, Vertical farming, Agroforestry, Technical improvement (installations, equipment), Cereals for human consumption, Green manure/cover crops, Wastewater management, Emerging large-scale farming (false flax, flax, common millet...), Permaculture, Muck soil production,
Soil specialities: Windbreak, Composting, Soil conservation and management, Soil decontamination, Manure management, Irrigation, Fertilizing residual materials, Wetland protection, Sowing under plant cover, Vermicomposting,
Advisers:
- Josée Chicoine, Agronomist
- Emna Marouani
- Laurence Pelletier
- Raki Sy Savane